Tvorivosť naša, neopúšťaj nás: Takto sa nakopávame, inšpirujeme a vypíname

Akákoľvek tvorivá práca potrebuje zdroj, z ktorého sa dá čerpať inšpirácia a tiež energia na jej vykonávanie. Keďže každý človek má tento zdroj v niečom inom a u nás vo firme tomu nie je inak, tak sa s vami podelíme o tie naše studne. Kde hľadáme inšpiráciu, čo nás nakopne a pri čom vieme najlepšie vypnúť hlavu?

Henrieta: Stačí, aby som sa zastavila a poobzerala

Už ako malé dieťa som sa stretávala s rôznymi formami umenia. Tvorila som príbehy a inšpirovala sa tým, čo som videla alebo počula. Nevedela som nič o inšpirácií, ani na čo sa používa, no bez zábran som s ňou pracovala ako profesionál.

Dnes sa snažím o to isté. Zapisujem, kreslím, ukladám do pamäti nápady, ktoré považujem za pekné či užitočné. Spájam všetko, čo som videla alebo počula. Niekedy stačí len, aby som sa zastavila a poobzerala okolo seba. Vždy tam je niečo, čo ma zaujme a inšpiruje. Je pre mňa veľmi dôležité, aby som videla a naučila sa toho čo najviac, či už je to z kníh, hudby, umenia ale aj prírody. Blízke sú mi knihy od Gavina Ambroseho a Paula Harrisa. Spoločne napísali knihy pre základy grafického dizajnu, ktoré sú plné nápadov, kreativity a funkčnosti. Moja zbierka obsahuje konkrétne tieto 4 knihy: Designové myšlení, Typografie, Formát a Tisk a dokončovací práce.

Našťastie to v dnešnej dobe nie je zložité a pár kliknutiami sa môžem dozvedieť viac o celosvetovom umení, či už od profesionálov alebo amatérov. Veľa takýchto umelcov, medzi ktorých by som sa aj ja chcela zaradiť, som objavila na Behance.


Chcete vidieť, čo na Behance dávame my? Hľadajte tu.


Ako sa nezastaviť a nezačať práce len kopírovať som lepšie pochopila v knihe od Austina Kleona - Kraď jako umělec. Nezabúdam však na svoj vlastný príbeh. Asi aj preto je jeden z mojich obľúbených citátov práve od Picassa: "Každé dieťa je umelec. Problém je zostať umelcom aj keď vyrastie."

Tomáš: Oddych aktivuje v mozgu kreatívne petardy

Moju kreativitu podnecuje najmä čistá myseľ. Ísť si aspoň 2-3x cez týždeň zabehať, sadnúť na bajk, ísť do prírody, robiť si veci okolo domu, prplať sa v záhradke alebo si len tak prečítať nejaké správy či zasmiať sa na dobrom a trefnom ZOMRI meme :) Oddych mi pomáha vyčistiť hlavu. Vtedy sa v mojom mozgu aktivujú kreatívne petardy. Opakom čistej mysle býva občas myseľ jemne opantaná (teda alkoholizovaná) dobrým remeselným pivkom. To často veľmi fajn pohladí chuťové poháriky a potlačí do ústrania stres a napätie, čo býva opäť príjemným základom pre odstrel kreatívnej nálože.

Čo sa týka grafických inšpirácií… Nechodím nikam cielene. Občas pozriem Pinterest, Behance. Väčšina vecí vzniká v mojej hlave bez použitia počítača. Ten používam už len ako nástroj samotnej realizácie.

20191007 123105

Viac o remeselnom pivovare KGB sa dozviete tu.

Mirka: Na podporu kreativity používam inú tvorivú činnosť

Na to, aby som sa nakopla na grafickú prácu používam ďalšiu tvorivú činnosť - háčkovanie. A keďže tu bude dosť informácii ku grafike, ja prezradím, ako fungujem a čo ma inšpiruje práve pri háčkovaní.

Moja háčkovaná tvorba prešla rôznymi etapami. Od tašiek, šatiek a svetríkov som sa preháčkovala až k hračkám. Najväčšou inšpiráciou je pre mňa moje okolie. Moji priatelia mi často dajú poriadne výzvy, čo by si priali. No a mne to nedá spraviť len tak podľa návodu, pretože väčšinou sa mi žiadny nepáči.
Tak hľadám a googlim dovtedy, kým nenájdem niečo, čo môjmu oku ulahodí. Často objavím pekné veci na Pintereste. Ale to je vždy len začiatok. Potom príde na rad háčkovanie a páranie, až kým nie som spokojná s výsledným tvarom malej potvorky. No a tu je pár výsledných háčkoviniek.

hackoviny

Pali: Základom sú otvorené oči a myseľ

Nič aktívne nečítam, nič aktívne nesledujem. Pracujem v kreatívnej oblasti, som s tým v kontakte dennodenne a chodí to ku mne “samo”. V každej drobnej situácii okolo nás sú veci, z ktorých sa dá poučiť alebo inšpirovať. Stačí pochopiť kontext, okolnosti, situáciu…

Doma, naopak, akúkoľvek pracovnú kreativitu cielene vypínam. Zatváram pred ňou oči aj uši, nezaujímajú ma biznis príbehy ani trendy v grafike a ani novinky z programovania. Keďže sme sa nedávno presťahovali z mesta na dedinu, inšpirujú a fascinujú ma ľudia okolo - svojím pohľadom na svet, ako pracujú a premýšľajú, ako riešia svoje situácie. Teší ma krajina okolo. Manuálna práca.

Nemám radu, čo môže niekomu pomôcť, pokiaľ nemá otvorené oči a myseľ. A keď už toto má, tak žiadne rady nepotrebuje, lebo vie, čo má robiť.

Mery: Učiť sa čokoľvek nové, čo ani nepotrebujem vedieť

Kreativita si žiada čistú hlavu a ja tú svoju rada vypínam pri sledovaní stand-upov. Tých známych, ale neustále pátram aj po nových. Naposledy som napríklad narazila na tieto tri komičky: Taylor Tomlinson, Ali Wong, Ilizu Schlesinger. Okrem toho si hlavu vyčistím pri behu alebo nekonečnej chôdzi.

Keďže ide o čistú, nie prázdnu hlavu, je dobré mať všeobecný prehľad a schopnosť spájať veci aj tie na prvý pohľad nespojiteľné. Inšpiráciu nachádzam tiež v kultúre všeho druhu. Samozrejmosťou sú knihy, ale aj divadlo (momentálne divadlá ponúkajú svoje inscenácie aj online - SND Bratislava, DAB Nitra) a hudba. Nádherné slovné hračky vo svoje tvorbe používa Tomáš Klus. Ak sa ale chcete dozvedieť praktickú teóriu o copywritingu, vynikajúcou voľbou je kniha Webcopywriting pre samoukov od Pavla Šenkapouna.

Podporovať kreativitu a tvoriť pre mňa znamená zaujímať sa a skúšať. Čokoľvek. Naučiť sa niečo, čo ani vlastne nepotrebujem vedieť, naposledy to bolo Braillovo písmo.

Naši profesionáli k vašim službám.
Neváhajte a kontaktujte nás.

Kontaktný formulár

Ak máte otázky, neváhajte nás kontaktovať na 0948 941 942, info@identiq.sk alebo vyplňte kontaktný formulár:

Moment, prosím, formulár sa nahráva...