Overené lieky na jazykové okno. Užívajte pri rôznych jazykových problémoch.

Môžete akokoľvek ovládať pravidlá, no vždy sa objaví nejaký gramatický alebo štylistický zádrheľ, ktorý potrebujete s niekým prediskutovať. Ak nejakým spôsobom pracujete so slovom, tak ste sa s týmto už určite stretli - jednoducho nastalo jazykové okno. Samozrejme, za všetko je zodpovedná slovenčina a jej milované výnimky. Na každý problém existuje riešenie, stačí len vedieť, na koho sa s ním môžete obrátiť.

Jazyková poradňa JÚĽŠ

So všetkými jazykovými problémami, na ktoré sa vám nepodarilo nájsť odpoveď, sa môžete obrátiť na poradňu Jazykového ústavu Ľudovíta Štúra. Jazykovým odborníkom sa dá zavolať každý pracovný deň v určenom čase. Predtým ale skúste odpoveď pohľadať v slovníkoch na stránke ústavu alebo webovej jazykovej poradni.
Pozor na to, že odpovedajú výlučne na otázky týkajúce sa praktického používania slovenčiny. Takže na korektúry, preklady textov či riešenie školských úloh zabudnite.

Možný problém: Odpoveď získate iba v určenom čase.

Snimka obrazovky 2017 10 18 o9.44.28

Jazyková poradňa ASAP

Hoci je pre sociálne siete typická vysoká koncentrácia gramatických chýb, môžeme v nich nájsť aj odpovede na jazykové problémy. Skvelým príkladom je napríklad obľúbená skupina Jazyková poradňa ASAP, v ktorej sa nahromadili milovníci slovenčiny. Z takmer každej otázky sa ľahko rozvinie zaujímavá diskusia s rôznorodými vysvetleniami. Skratka ASAP jasne napovedá, že sa odpovede dočkáte v pomerne krátkom čase. Niekedy dokonca viac ako len jednej, preto sa oplatí počkať o čosi dlhšie a vybrať si tú, s ktorou sa stotožňuje najviac zapojených diskutujúcich. Viac hláv, viac rozumu.

Možný problém: Prvá odpoveď nemusí byť tá správna.

Sieť známych s rovnakou jazykovou úchylkou

Všetko je o kontaktoch. Platí to aj v jazykovej rovine. Vždy sa oplatí mať okolo seba (prípadne na diaľku) ľudí s rovnakou jazykovou úchylkou. Možno sa už s vaším problémom pri svojej práci stretli, takže majú po ruke praktické riešenie, prípadne nejakú zmysluplnú náhradu.

Možný problém: Spočiatku plodná diskusia sa ľahko zvrhne na doťahovačky so slovnými hračkami či nekonečný rozhovor o možných i nemožných jazykových tvaroch.

Vlastné jazykové okienko

Na jazykové okno je veľmi účinným liekom vytvorenie vlastného jazykového okienka. Ja si zapisujem všetky tie pravidlá či výnimky, ku ktorým sa pravidelne vraciam a nikdy si pri nich nie som istá. Teraz mi stačí len nazrieť do zápisníka a nemusím sa trápiť s pátraním po tom istom, čo som hľadala pred týždňom.

Možný problém: Nenájdete tam všetko, iba to, čo ste už niekedy hľadali a zapísali si.

open book library education read 159621 kopia

Slovníky a príručky

Samozrejme, netreba zabúdať ani na nesmrteľnú klasiku v podobe slovníkov a príručiek. Nájdete v nich pravidlá aj výnimky, ktorých v slovenčine vôbec nie je málo.

Možný problém: Jazyk sa neustále vyvíja a mení, takže v nich už nemusíte nájsť nové slová či niektoré úpravy v pravidlách.

Foto: pexels.com, webmax.sk 

Naši profesionáli k vašim službám.
Neváhajte a kontaktujte nás.

Kontaktný formulár

Ak máte otázky, neváhajte nás kontaktovať na 0948 941 942, info@identiq.sk alebo vyplňte kontaktný formulár:

Moment, prosím, formulár sa nahráva...